Taktila™ inspiratie avonden

 • Bent u ondernemer, therapeut, leerkracht, student of professional in loondienst en wilt uw dienst of product toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking?
 • Is het handig voor de mensen waarmee u werkt om kleuren voelbaar te maken?

Kom erachter tijdens een inspirerende avond.
Jofke® organiseert Taktila™ inspiratie avonden t.w.v. €50 p/p t/m 2018 voor een introductieprijs van slechts €17,50 p/p.
Zij verzorgt zelf twee workshops, mensen vertellen hun inspirerende verhalen en ook ú kunt vertellen over uw werk. Inclusief koffie/thee en gratis parkeren.

Planning                            
19.30-21.30u

 1. Donderdag 22 maart 2018
 2. Maandag 25 juni 2018
 3. Maandag 10 september 2018
 4. Maandag 10 december 2018

De inspiratieavonden en trainingen vinden plaats bij Studio Xplo in Tilburg.

Geef door dat u erbij bent door een mail te sturen naar info@taktila.com met uw naam, factuurgegevens, eventuele organisatie waarvoor u werkt en zaken waarmee we rekening kunnen houden zoals rolstoelen of geleidehonden.

Taktila™ inspiratie avonden

Expositie Taktila™ replica van Mondriaanschilderij

16 maart t/m 18 april 2018 wordt de Taktila replica van de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis in Goirle. Dit ter gelegenheid van de expositie De blinde vlek met kunst van Jofke®.

‘Wij zijn waarnemer van onze eigen werkelijkheid en onze waarnemingen beïnvloeden onze werkelijkheid. Alles kan er anders uit zien afhankelijk van het perspectief. Bekijken we zaken vanuit een ander perspectief, dan worden voorheen onzichtbare zaken zichtbaar,’ Jofke®

De expositie wordt vrijdag 16 maart om 19.30u geopend door Wethouder Guus van der Put. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de violisten Marieke Kooijmans en Anja Bevk.

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis:

 • Maandag tot en met donderdag van 9.00- 17.00 uur
 • Dinsdag tot 20.00 uur
 • Vrijdag van 9.00 – 12.30 uur

Op zondag 8 april is er van 12.00 tot 15.00 uur een extra openstelling met om 12.30 uur een optreden van het Arthema Kwartet.

Adres: Oranjeplein 1 in Goirle
Download de binnenkant van de originele uitnodiging

Planning 2-daagse Taktila™ trainingen in 2018

Planning 2-daagse Taktilatrainingen in 2018     

Taktila™ gebruikerslicentie voor professionals die hun dienst of product toegankelijk willen maken voor mensen met een visuele beperking én voor mensen die om persoonlijke redenen deze belevingsgerichte training willen doen. Meer informatie.

Tijd: 9.30-16.30u

 1. Donderdag 5 + vrijdag 6 april
 2. Donderdag 24 + vrijdag 25 mei
 3. Maandag 11 + dinsdag 12 juni
 4. Maandag 2 + dinsdag 3 juli
 5. Maandag 27 + dinsdag 28 augustus
 6. Woensdag 5 + donderdag 6 september
 7. Woensdag 10 + donderdag 11 oktober
 8. Woensdag 14 + donderdag 15 november
 9. Woensdag 12 + donderdag 13 december

Mail naar info@taktila.com dat je interesse hebt en geef hierbij aan of je de informatie Nederlands- of Engelstalig wilt ontvangen.

Dagworkshop Maak je eigen Taktilaschilderij

Heb jij een visuele beperking? Dan heb je waarschijnlijk niet veel aan een gewone foto of schilderij aan de muur. Met behulp van het Taktila™ kleurensysteem kun je een voelbaar kunstwerk maken van een persoonlijke ervaring, emotie of een afbeelding naar keuze.

Taktila™ is een nieuw systeem dat we meer bekendheid willen geven. Daarom betaal je voor deze dag slechts €37,50 als een tegemoetkoming in de materialen en lunch. Als je na afloop een geheugensteuntje wilt hebben voor het herkennen van de kleuren kun je  een tactiele kleurenkaart kopen voor €14,95.
Omdat het maken van zo’n werkstuk behoorlijk wat voeten in aarde heeft nemen we de tijd en proberen we voor iedere deelnemer een persoonlijk kunstmaatje te regelen.

 • Datum workshop: zaterdag 2 juni 2018
 • Entree: vanaf 9.45u
 • Aanvang: 10.15u
 • Lunch: ongeveer 12.30u
 • Eind: 16.00u

Schrijf je in voor de workshop en deelname aan de expositie door een mailtje te sturen naar jofke@taktila.com. Vertel daarbij met hoeveel personen je komt en of er zaken zijn waar we rekening mee kunnen houden, zoals geleidehonden of rolstoelen.

Taktila™ expositie

Taktila™ expositie

Maandag 4 juni richten we bij Studio Xplo een expositie in van de werken die 2 juni gemaakt zijn. Deze expositie is tot en met 8 juli op afspraak te bezichtigen is. Zaterdagmiddag 9 juni vindt er een informele opening plaats. Iedereen is dan welkom om zich te laten inspireren door deze haptische kunstbeleving. Met haptisch bedoelen we kijken met de handen. Specifieke informatie over de opening volgt.

Wil je dat we je werkstuk na de expositie per post naar je toesturen? Dan mag je 2 juni €8,00 verzendkosten betalen. Uiteraard is het ook mogelijk om een afspraak te maken om het werk op te (laten) halen.

Schrijf je in voor de workshop en deelname aan de expositie door een mailtje te sturen naar jofke@taktila.com. Vertel daarbij met hoeveel personen je komt en of er zaken zijn waar we rekening mee kunnen houden, zoals geleidehonden of rolstoelen.


Oproep

We zijn op zoek naar structurele financiële ondersteuning voor reis-, materiaal en atelierkosten voor de cursussen aan mensen met een visuele beperking. Daarom hopen we ook dat fondsenmedewerkers en mogelijke donateurs een kijkje komen nemen naar dit bijzondere werk.

Ga jij blind voor 1 dag?

Wil jij op een originele manier geld ophalen voor het Oogfonds?
Kom dan donderdag 21 juni vier uur lang ervaren hoe het is om blind te zijn.
Bij Studio Xplo kun je deze dag van 13.00-17.00u onder begeleiding ervaren hoe het is om blind je weg te banen, kleuren te herkennen en creatief bezig te zijn. Deelname kost €27,50.
De donatie betaal je aan het Oogfonds, de rondleiding en workshop worden gratis aangeboden voor dit goede doel.
Schrijf je in, start je actie, ontvang een pakket en neem contact op met Studio Xplo om door te geven dat je bij hen aansluit.

Locatie
E-mail: info@StudioXplo.nl
Tel: 013- 544 0811

Taktila™ jaaropleiding in 2018

 • Wil jij meer inzicht krijgen in non-visuele kleurbeleving en beeldvorming?
 • Wil jij mensen met een visuele beperking begeleiden en helpen hun belevingswereld vorm te geven en te communiceren met hun omgeving?

Dan kun je je inschrijven voor de Taktila™ jaaropleiding die in januari 2018 van start gaat. Lees hier alles over deze opleiding.
Als je deze opleiding met goed gevolg hebt afgerond ontvang je een onderwijslicentie en mag je in eigen beheer lesgeven met de Taktila™ leermiddelen.

Planning praktijkdagen 2018
Donderdag 10.00-16.00u:

 1. 11 januari
 2. 8 februari
 3. 15 maart
 4. 12 april
 5. 17 mei
 6. 14 juni
 7. 23 augustus
 8. 20 september
 9. 25 november
 10. 22 december

De praktijkdagen vinden plaats bij Studio Xplo in Tilburg.

Schildercursussen voor mensen met een visuele beperking

Schildercursussen voor mensen met een visuele beperking

Mensen met een visuele beperking kunnen op diverse dagdelen deelnemen aan teken- en schilderlessen bij Studio Xplo in Tilburg. Je leert handige technieken om meer op gevoel te schilderen en met de Taktila methode® wordt de theorie uitgelegd. Voor extra ondersteuning proberen we een persoonlijk kunstmaatje voor je te regelen.

 • Maandagochtend van 9.30-12.00u
 • Dinsdagavond van 19.30-22.00u
 • Vrijdagmiddag van 13.30-16.00u

Heb je interesse? Mail naar jofke@StudioXplo.nl

(inter)nationale introductie Taktila™

De intentie van Jofke van Loon is dat mensen zelf kunnen kiezen of zij gebruik willen maken van het Taktila™ kleurensysteem en wat voor hen daar de meerwaarde van is. Om Taktila™ meer bekendheid te geven, verzorgt Jofke per april 2018 gratis lezingen over haptische kleurbeleving en beeldvorming. Interesse in een lezing? Informeer naar de voorwaarden.

De komende maanden wordt er gewerkt aan een nieuwe toegankelijke website, inclusief webshop. Wil je op de hoogte gebracht worden als de website online is? Meld je dan op onze contactpagina aan voor onze nieuwsbrief.

portret
John en Marja bekijken het tafelgesprek met hun handen

Expositie Eerst zien dan geloven

Begin 2019 organiseren we een expositie van voelschilderijen gemaakt door Brabantse amateurkunstenaars met een visuele beperking. De opening is in de vorm van een vernissage. Dat betekent dat bezoekers in gesprek kunnen met de makers.
We nodigen geïnteresseerde van harte uit om kunst te kijken gemaakt vanuit een non-visuele belevingswereld en van de makers de verhalen achter het werk te horen. Praktische gegevens volgen t.z.t. in deze agenda. Stuur gerust een mail als u persoonlijk op de hoogte gebracht wilt worden.

Oproep
We zijn op zoek naar structurele financiële ondersteuning voor reis-, materiaal en atelierkosten voor deze cursussen. Daarom hopen we ook dat fondsenmedewerkers en mogelijke donateurs een kijkje komen nemen naar dit bijzondere werk.