Onderzoek

In 2016 zaten Jofke van Loon, Dr Rob van Lier en Dr Tessa van Leeuwen aan tafel om te bespreken welke mogelijkheden er zijn om onderzoek te doen naar transformaties tussen tast en zien op het Dondersintituut.
Het Dondersinstituut is het onderzoekscentrum voor hersenen, cognitie en gedrag, gekoppeld aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Voor de onderzoeksvraag denken we in de richting van hoe de hersenen reageren bij het verwerken van visuele informatie -zoals diepteperceptie- door middel van ons tastzintuig. Wordt deze informatie verwerkt door de visuele cortex, zoals dat bij echolocatie het geval lijkt te zijn?
Rob van Lier heeft een subsidieaanvraag ingediend voor een onderzoek naar kunst voor mensen met een visuele beperking. Jofke zit in de projectgroep.

Cijfers en informatie

Wereldwijd ‘hebben zo’n 253 miljoen mensen een visuele beperking waarvan er 36 miljoen blind zijn. Meer cijfers en informatie vind je via onderstaande links:

Op zoek naar een onderzoeksitem?

Studeer of werk jij aan een hogeschool of universiteit, zoek je een interessante stageplaats én vind je het interessant om te onderzoeken welke effecten, meerwaarden en behoeften van ‘het kijken op de tast’ er zijn bij mensen met een visuele beperking en eventueel andere doelgroepen?
Wij staan open voor een samenwerking. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Interessante onderzoeksitems:

  • Therapeutische werking van Taktila®.
  • Verwerking van tactiele opname van visuele informatie in de hersenen/ synesthesie.
  • Kan een blind persoon een smaak ontwikkelen voor kleur?
  • (hoe) kan interesse voor beeld worden gestimuleerd bij jongeren met een visuele beperking?
  • Maatschappelijke behoeften naar kleurbeleving onder mensen met een visuele beperking (nationaal en internationaal).

Op de hoogte blijven?

Recente reacties