Historie

1995-1999: Academie voor Beeldende Vorming

1999-2007: Start teken- en schildercursussen

2008: Start Studio Xplo

2010: Oprichting Zie je wel(?)

2013: Je zintuigen als inspiratie

2014: Voelbare kleuren

Toch kwam Jofke erachter dat zij alleen met woorden geen inzicht kon geven in de kleurenleer aan iemand die geen of een beperkt visueel zicht heeft. Voor hen zijn kleuren en begrippen als perspectiefwerking abstract; woorden die hun inhoud hebben gekregen door associaties die anderen er voor hen aan gaven. Jofke kwam erachter dat zij haar cursisten met een visuele beperking hiermee alleen kon helpen door de visuele aspecten van deze fenomenen zo objectief mogelijk op voelbare wijze over te dragen. Het onderzoek naar de Taktila methode begon. Naast ruiken en horen is voelen immers de manier waarop mensen met een visuele beperking hun omgeving waarnemen.

In 2014 pastte Jofke haar voelbare kleurensysteem toe om alle beeldende middelen op een voelbare manier te illustreren. Dit resulteerde in het Taktila™ kleurensysteem en de complete Taktila methode™.

2015: Presentatie prototypes tijdens Zie je wel(?) belevingsexpositie

Januari 2015 werden de prototypes van de Taktila methode™ gepresenteerd tijdens een grote Zie je wel(?) expositie in januari 2015. 15 uitklapbare mappen bevatten in totaal 177 voelbare illustraties om de volgende onderwerpen te verbeelden:

  • Licht-donker (2)
  • Kleur (4)
  • Vorm & structuur (2)
  • Compositie (3)
  • Ruimtesuggestie (3)
  • Uit de context (1)

2016: Taktila™ is klaar voor toepassing!

2017: Taktila boekpresentatie

2017: Taktila™ Symposium

2018: Taktila™ voor de wereld

Taktila™ is in 2014 in de Benelux gedeponeerd als merk. In 2017 heeft Jofke haar naam én Taktila™ als Europees merk geregistreerd. Jofke® is het merk voor visuele en non-visuele beeldvorming. Taktila™ is het merk voor haptische kleur-, beeld- en kunstbeleving.
Na wat organisatorische rompslom Taktila™ in juni 2018 klaar om de wereld in te gaan. Ondernemers en organisaties kunnen presentaties, workshops en trainingen aanvragen, zodat Taktila™ op verschillende plaatsen kan worden toegepast. Zo wordt kleur, beeld en kunst voelen steeds meer een vanzelfsprekendheid en wordt er een brug geslagen tussen een visuele en non-visuele belevingswereld.