Je zintuigen als inspiratie

Je zintuigen als inspiratie

Kunstenares Jofke van Loon gaf begin 2013 haar boek Je zintuigen als inspiratie uit om ook op afstand mensen te helpen bij hun creatieve ontwikkeling.

Je zintuigen als inspiratie is er voor mensen die door middel van kunstzinnige vorming zichzelf willen ontplooien en wellicht hun verhaal willen delen met anderen. Jofke van Loon, beeldend kunstenaar en schrijfster van dit boek, gelooft dat iedereen zijn persoonlijke ontwikkelingsweg moet kunnen afleggen. Door onze inzichten te verdiepen worden wij bewust van ons bestaansrecht.

Voelbare kleuren

Een logisch vervolg daarop was dat er hulpmiddelen kwamen waarmee mensen met een visuele beperking in de praktijk geholpen worden om hun belevingswereld vorm te geven. Vanuit die behoefte is Jofke in 2013 begonnen met het zoeken van texturen waarbij de voelbare eigenschappen overeenkomen met de visuele eigenschappen van 15 basiskleuren. Hiermee legt zij uit hoe de kleurenleer werkt. Dit systeem noemde zij Taktila®.

In 2014 werd dit systeem toegepast om álle beeldende middelen op een voelbare manier te illustreren. Dit resulteerde in de Taktila® methode.

Bescherming van Taktila

Bescherming

Eind 2014 is Taktila® beschermd, waardoor Jofke van Loon alleen het gebruikersrecht heeft. Kopiëren van het systeem, de leermiddelen en/of toebehoren is strafbaar. Wil je tóch gebruik maken van een van de ideeën? Jofke staat open voor samenwerking met een organisatie die met haar de spellen en leermiddelen in productie willen brengen, zodat een grotere groep ermee geholpen wordt. Ben of ken jij die partner? Neem dan gerust contact op.

Presentatie prototypes tijdens expositie

Januari 2015 werden de prototypes van de Taktila® methode gepresenteerd tijdens een grote Zie je wel(?) expositie in januari 2015. 15 uitklapbare mappen bevatten totaal 177 voelbare illustraties om de volgende onderwerpen te verbeelden: Licht-donker (2) – Kleur (4) – Vorm & structuur (2) – Compositie (3) – Ruimtesuggestie (3) – Uit de context (1).

Lancering tijdens Take Off

Eind 2015 was Taktila® zover dat alle visuele kenmerken terug gevonden werden in standaard leverbare stoffen. Om het hele systeem kloppend te maken heeft Jofke zelfs Taktilageel® laten maken bij The Wool Studio in Den Haag. De zwarte structuur wordt gemaakt in het Taktila Atelier. Taktila® is klaar om tijdens de Take Off op 17 januari 2016 gelanceerd te worden.

Taktila® is klaar voor toepassing!

Taktila® is klaar voor toepassing!

Begin 2016 kochten leerkrachten van Visio in Grave de eerste Taktila® kleurenkaarten en Taktila®etiketjes om toe te gaan passen in de klas. De kinderen worden spelenderwijs bekend gemaakt met de voelbare kleuren. Ze gaan de gemerkte verfpotten en andere objecten herkennen aan de Taktila®structuren en ontwikkelen een gevoel bij de kleuren. Steeds meer organisaties zijn de mogelijkheden van Taktila® binnen hun organisatie aan het verkennen.

Taktila® theorie in audio en grootletterboek

In 2017 is het Taktila grootletterboek een feit. Het 240 pagina’s full colour geïllustreerde theorieboek omvat uitleg over álle beeldende middelen. Het boek is de handleiding bij de leermiddelenkist met voelbare illustraties, maar ook interessant voor mensen die geen moeite hebben om de plaatjes van het boek te zien. Het boek is te bestellen voor €65,00.
Het boek werd in maart 2017 gepresenteerd tijdens de ZieZo-beurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

De omslagtekst, colofon, voorwoord en inleiding zijn op het web te beluisteren. Voor de gesproken theorie vragen we in 2017 de introductieprijs van €1,00 per hoofdstuk. De 15 hoofdstukken zijn per stuk te bestellen.

Taktila Symposium

Er is bewezen dat werken met Taktila® kleurherinnering terugbrengt bij mensen die al jaren geen kleuren meer zien. Daarbij biedt Taktila® praktische hulpmiddelen om kleuren en bijvoorbeeld diepteperceptie te communiceren in het dagelijks leven.

Organisaties die de kansen van Taktila® willen benutten, kunnen mogelijkheden tot samenwerking verkennen, zowel nationaal als internationaal. Daarom organiseert Jofke van Loon zondagmiddag 11 juni 2017 een Symposium. Jofke is beeldend kunstenaar en heeft de Taktila methode® ontwikkeld. Zij is ontzettend blij dat blijkt, dat buiten deelname aan kunstbeoefening, Taktila® oplossingen biedt voor talloze andere maatschappelijke behoeften.
Deze middag vertellen gebruikers wat Taktila® voor hen betekent, worden de resultaten van de behoefteonderzoeken gepresenteerd en zijn er demonstraties, presentaties en uitnodigingen tot samenwerking.

Op de hoogte blijven?

Recente reacties