De 15 Taktila kleuren
Waarom deze 15 Taktila™ kleuren?
De 15 voelbare kleuren van het Taktila™ kleurensysteem zijn niet willekeurig gekozen. Ze zijn ontstaan vanuit de schilderlessen van de Tilburgse (NL) beeldend kunstenaar Jofke® aan mensen met een visuele beperking.
Met deze 15 kleuren wordt de basis uitgelegd van het kleurenmengsysteem, dus uit welke basiskleuren oftewel primaire keuren andere kleuren zijn opgebouwd.
Deze kleuren zijn de basis voor het schilderen. Door de kleuren voelbaar te maken kunnen mensen met een visuele beperking de kleurenleer gemakkelijk eigen maken. Met voelbare Taktila™ replica’s kan van bestaande schilderijen en afbeeldingen de opbouw in gelaagdheid, compositie en kleur worden overgebracht.
Niet onbelangrijk: er is gezocht naar materialen waarbij de visuele eigenschappen zijn vertaald in de structuren. Zo voelt zwart zwaar aan, omdat die kleur gewicht aan een vorm geeft. Blauw voelt fris aan, omdat het een koele ruimtescheppende kleur is, net als wit. Geel straalt ook onder je vingers en de grenzen worden vervaagd, zoals dat bij de kleur geel aan de orde is. De associaties zijn dus NIET gebaseerd op persoonlijke associaties, want die zijn voor iedereen anders. De stoffen zijn ook NIET gekozen om mooi of fijn te zijn, maar om de boodschap over te brengen. In deze instructievideo doorlopen we de kleurenkaart. De kaarten zijn door particulieren en licentiehouders te bestellen in onze webwinkel. Hieronder volgt meer uitleg over de Taktila™ kleuren en de kleurenleer:
Meng twee primaire kleuren en er ontstaat een secundaire kleur. Zo maken geel en cyaanblauw samen groen. Wanneer er hoofdzakelijk geel met een klein beetje blauw wordt vermengt, ontstaat er een lichtgroene kleur. Wanneer blauw de hoofdkeur is met een beetje geel ontstaat er een donkergroene kleur.
Bij tertiaire kleuren wordt aan een secundaire kleur de derde primaire kleur toegevoegd en/of wit. Wordt aan lichtgroen een klein beetje van de primaire kleur magentarood toegevoegd ontstaat er een mosgroene of olijfgroene kleur.
Primaire en secundaire kleuren worden zuivere kleuren genoemd en tertiaire kleuren onzuivere kleuren. Bruintinten zijn altijd onzuiver. Om dit principe uit te leggen door middel van het Taktila™ systeem is er gekozen om vier veel voorkomende onzuivere kleuren als uitgangspunt te nemen, namelijk: donkerbruin, roodbruin, lichtbruin en blanke huidskleur. Deze laatste omdat er veel blanke mensen en portretten zijn en worden geschilderd. Wie moeite heeft met deze benaming kan de term licht beige hanteren.
Om donkerbruin te maken worden de drie primaire kleuren samengevoegd, met wat extra blauw. Hiermee kan de donkere kant van een boomstam worden geschilderd, maar ook chocolade, wengé- of notenhout, de huid van donkere mensen of de schaduw in de huid van blanke mensen. Donkerbruin voelt warm en glad door het overtollige blauw.
Om roodbruin te maken zijn de drie primaire kleuren samengevoegd en is magenta, het primaire rood, meer aanwezig. Roodbruin komt in de buurt van de kleur van het warme mahoniehout, terracotta oftewel rode aarde of steenkleur. Roodbruin voelt warm en voornamelijk zacht door het overtollige magenta.
Zou je veel wit toevoegen aan roodbruin ontstaat er een lichtbeige kleur. Hoe meer wit, hoe lichter de kleur en zo kun je komen tot een lichte huidskleur. Bij een teveel aan magenta wordt de kleur wat roze. Dan voeg je voorzichtig kleine beetjes geel en/of cyaanblauw toe om tot de juiste tint te komen. Goed om te weten als je bijvoorbeeld portretten wilt schilderen.
Om lichtbruin te maken gebruik je meer geel. Taktila™ lichtbruin voelt dan ook als het harige stralende geel. Weliswaar in elkaar geklit door de toevoeging van het gladde blauw. Lichtbruin zou de huidskleur van Aziatische mensen kunnen verbeelden, maar ook bijvoorbeeld grenen- of vurenhouten meubels. Taktila™ lichtbruin kan ook okergeel genoemd worden.
Er is gekozen voor blanke huidskleur als vierde tertiaire kleur, omdat in de schilderkunst veel blanke mensen worden afgebeeld. Dankzij de theorie van de drie bruintinten is het te begrijpen dat een lichte huidskleur in de kleurenleer wat geler, roder en donkerder gemaakt kan worden. Door aan een van genoemde bruintinten veel wit toe te voegen worden deze kleuren kleuren pastelkleuren en kom je tot lichte tinten. Zo kunnen bijvoorbeeld allerlei zandkleuren of huidtypen benaderd worden. Net als eerder genoemde groentinten. De kleur van de stof voor Taktila™ blanke huidskleur ofwel lichtbeige is gebaseerd op roodbruin vermengd met veel wit.
Wilt u meer leren over de kleurenleer?
Dan kunt u daarvoor bij Studio Xplo terecht.
Hier vindt u informatie over een workshop blind leren over de kleurenleer.
Wij kunnen ook op locatie komen.