Zitten jouw emoties je wel eens in de weg?
Als je beschrijft wat je voelt, word je je bewust van je gedachten. Onze emoties zijn namelijk een uiting van ons denken.
Wanneer je de oorzaak van je negatieve gevoelens hebt benoemd, kun je jezelf op andere gedachten brengen. Ik zal een oefening geven die je daarbij helpt.

Maak maar eens een lijstje van gedachten waar je soms last van hebt. Achter iedere gedachte zet je het tegenovergestelde positieve wat je eigenlijk wilt of wat je even niet beseft, omdat je angst in de weg zit. In onderstaand schema geef ik wat voorbeelden.

Negatieve gedachte
Positieve omkering
Ik ben bang om dood te gaan Ik leef nu!
Ik ben bang om iemand te verliezen Ik ga liefde en aandacht geven aan mijn dierbaren, want dat is wat ik NU kan doen.
Ik ben bang om ziek te worden Ik leef gezond en kan alleen mijn lot aanvaarden
Ik ben bang om uitgelachen te worden Ik ben authentiek en dat maakt mij een mooi mens
Ik heb financiële zorgen Ik weet wat ik moet doen om genoeg geld te verdienen en ik doe wat nodig is om voor mezelf te zorgen.
Ik kom niet genoeg aan mijn creativiteit toe Ik ga meer creatief bezig zijn
Ik ben lelijk Ik ga eraan werken om me goed te voelen vanbinnen, dan straal ik dat ook uit naar buiten en zie ik en zien anderen mijn schoonheid.
Ik ben niet goed genoeg Ik ben trots op wie ik ben
Ik heb stress Het leven zit vol met uitdagingen waar altijd een oplossing voor is. Met plezier ga ik op zoek naar wat het beste werkt voor mij
Ik ben de moeite niet waard Ik zie mijn waarde en ga hiernaar leven. Ik ben/kan namelijk… (leef je uit in het opsommen van je kwaliteiten, geen antwoord is te veel)
Ik voel me alleen Er is een aardbol vol met mensen om leuke dingen mee te doen. Ik zet mezelf ertoe aan om mensen met dezelfde interesses op te zoeken.

Je emoties helpen je om te groeien.
Een volgende keer als je negatieve emoties hebt of merkt dat je ze wegdrukt, bedenk dan welke gedachte hier de oorzaak van is en ga iets doen in de richting van de positieve omkering. Ontken je gevoelens niet, neem ze bewust waar en doe er je voordeel mee!

  • Vind je het moeilijk om anders naar de dingen te kijken?
  • Zoek je een manier om te leren kijken naar je denkpatronen?

Taktila is een voelbaar kleurensysteem met methode om beeld te voelen. Dit heb ik ontwikkeld in samenwerking met mijn blinde en slechtziende cursisten. De methode blijkt alle mensen tot nieuwe inzichten te brengen. Doordat je met je ogen dicht aan het ‘kijken’ bent, helpt Taktila je om bewust te worden van je denkpatronen. Je kunt hier meer lezen over de mogelijkheden met Taktila.

Jofke
www.Jofke.nl