Mirjam Damstra is een van de blinde cursisten bij Studio Xplo. Zij begeleidde 19 januari 2020 tijdens de opening van het nieuwe atelier bezoekers in de donkere ruimte. In de donkere ruimte hingen verschillende schilderijen aan de wanden en stond een beeld in het midden van de ruimte met de Taktila stoffen gemaakt.

Mirjam vond het erg leuk om te doen en deelt ons haar ervaringen:
‘Ondanks dat Taktila is gemaakt om anders te kijken, namelijk op de tast in plaats van visueel, wilden de meeste bezoekers toch graag weten wat het visueel zou moeten voorstellen en welke kleuren het waren.
De meeste bezoekers vonden zwart minder mooi of vervelend voelen, en rood zeer aangenaam. Er was één persoon die wit juist erg mooi vond.
Er was ook iemand die erg teleurgesteld was dat hij niet kon voelen wat het moest voorstellen. Omdat hij in zijn beroep gewend was te voelen, maar dat is natuurlijk een hele andere materie dan deze manier van kijken. Bovendien was van het ene op het andere moment zijn zicht ontnomen waar hij nog niet aan gewend is.

Wat ik erg grappig vond was dat voor een kind alles gewoon erg duidelijk was; het schilderij met veel wit was duidelijk een gans en de hand van het beeld was natuurlijk een giraf.
Er waren ook mensen die het prettig vonden om met mij te praten in het donker, omdat we dan allemaal niets zagen.
Het leukste vond ik het nog dat als ik de deur open deed en het gordijn weghaalde zodat ze konden zien wat ze gevoeld hadden. Hun verbazende reacties waren erg leuk. Niemand had gedacht dat ze gevoeld hadden wat ze zagen. Zelfs de stagiaire had haar eigen gemaakte schilderij niet terug herkend. Zo zie je maar dat zien en weten wat iets is, heel iets anders is dan voelen en weten wat het is!
Ik heb er erg van genoten!’ Mirjam

Wat is waarheid?
Wat we zien?
Wat we voelen?
Wat we weten?
Het is in ieder geval zeker dat we kunnen leren van hetgeen we nog niet kennen.

Wil je jouw waarnemingsvermogen uitbreiden door kennis te maken met kijken op de tast?
Dan kun je met een groep een multi-zintuiglijke rondleiding boeken inclusief workshop Blind kunst kijken.
Stap voor stap ontdek je hoe je het visuele waarnemen kunt leren parkeren om de wereld op een heel nieuwe manier te ontdekken.