‘Voordat ik een cursus bij Studio Xplo had gevolgd waren kleuren slechts woorden die ik koppelde aan andere woorden. Zo denk ik aan fris gras bij de kleur groen omdat mij is verteld dat gras groen is. De kleur groen op zich maakt geen emoties bij me los. Het voelen van gras doet dat wel. Het verschil is het visuele en het tactiele effect. Een visueel effect beleef ik niet omdat ik blind ben. Als mij was geleerd dat gras wit is, zou dat geen verschil hebben gemaakt met het tactiele effect en de emotie die ik daarbij heb.

Genieten of geraakt worden door een kunstwerk is belangrijker dan weten wat het precies voorstelt. Dat heb ik onthouden van één van de cursussen bij Studio Xplo. Het is mogelijk met een printer een reliëf te maken van een schilderij. Het helpt om de afbeelding te begrijpen maar door lijnen, puntjes en cirkeltjes, word ik niet geraakt. Een cursus schilderen met materialen bij Studio Xplo is voor mij een verkenningstocht in de visuele wereld. Het visuele effect van een kleur is met de Taktila methode™ vertaald naar een tactiel effect. Met de afbeeldingen in de Taktila™ kleuren, ben ik beter gaan snappen hoe je beweging en diepte in het platte vlak kunt brengen. Mijn waarneming in de ruimte is een andere dan de visuele waarneming. Ik weet dat bij de stemmen lichamen horen, maar zie die niet. Het is voor mij de uitdaging om mijn non-visuele beleving over te brengen met een visueel beeld. Een mevrouw was geraakt door het verhaal achter mijn schilderij ‘Het tafelgesprek’ en heeft het gekocht. Dat vond ik een hele eer,’ Corrie Balemans